joi, 28 decembrie 2017

Preotul Prof. Anatolie Zarea în închisorile comuniste





Preotul Prof. Anatolie Zarea
în închisorile comuniste



“Dacă ar trebui să fac o referire la preoți “moderni” și “intelectuali”din întunecata perioadă ceaușistă, atunci mă gandesc în primul rând la părintele Zarea”.
Din mărturiile unui ucenic al părintelui

Preotul Anatolie Zarea s-a născut în anul 1920 în localitatea Pârjota, jud. Bălți. A urmat studiile pedagogice, după care a activat în calitate de profesor în Basarabia. În timpul războiului a fost ofițer în Armata Română luptând pe Frontul de Est. Cade prizonier, fiind repartizat într-un lagăr de muncă forțată, lucrând în minele de cărbune din Dombas (Ucraina), sau Siberia. După detenție reușește să se întoarcă în România, refuzând “repatrierea” în RSSM. Studiază teologia la București, se căsătorește și după absolvire este hirotonit preot, devenind și profesor la Seminarul Teologic din București.
La Seminar, părintele Anatolie Zarea va fi coleg și prieten cu părintele Calciu-Dumitreasa, reușind să formeze multe generații de preoți. Părintele Anatolie a slujit la parohia “Sf. Vineri”-Colentina din capitală, o perioadă de timp a slujit cu părintele Calciu.
În anii 80 ai secolului trecut, când părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa era sub acuzație, iar mai târziu fiind și caterisit, părintele Zarea era silit să dea mărturii mincinoase împotriva confratelui său, fiind interogat regulat la securitatea din Rahova, unde primea și “porția de tortură administrativă”. Părintele Anatolie Zarea își încheie drumul vieții pământești la vârsta de 80 ani, în anul 2000. 

                             Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu