sâmbătă, 2 septembrie 2017

Preotul Vasile Stoleru – martirizat în lagărele de exterminare







Preotul Vasile Stoleru –
martirizat în lagărele de exterminare



Preotul Vasile Stoleru s-a născut la 30 ianuarie 1907 în com. Davideni, jud. Storojineț. A învățat la școala primară din satul natal și din 1920 a urmat studiile la Liceul “Regele Ferdinant I” din Storojineț. În perioada anilor 1929-1934 a urmat cursurile Facultății de Teologie a Universității din Cernăuți. După absolvirea studiilor universitare a fost hirotonit preot pe seama bisericii din Botoșenița, jud. Rădăuți. În anul 1935 a fost transferat la biserica din Budeniț, jud. Storojineț, unde a slujit până în anul 1940.
Până în luna iunie 1940, părintele Vasile Stoleru a slujit la biserica din Carapciu pe Ceremuș (în prezent raionul Vijnița, Ucraina), după întoarcerea din refugiu, a ma slujit în această parohie până în martie 1944. Ultima parohie a părintelui Vasile a fost com. Bălăceanca, jud. Suceava.
La 16 iulie 1958, părintele Vasile Stoleru a fost arestat de către securitate și încarcerat în închisoarea din Suceava. Era învinuit de “activitate dușmănoasă la adresa R.P.R.” și a regimului, desfășura “activități cu caracter legionar” ș.a. A fost judecat de către Tribunalul Militar Suceava, la 22 octombrie 1959 și condamnat pentru “crimă de uneltire contra ordinii sociale”, la 10 ani de detenție, 7 ani degradare civică și confiscarea averii personale. Părintele era foarte bolnav, suferea de o “maladie ulceroasă”. Cu toate acestea, după proclamarea sentinței a fost încarcerat în penitenciarul din Botoșani, apoi transferat la Jilava și în penitenciarul de la Aiud. Condițiile inumane de detenție și torturile la care a fost supus i-au grăbit sfârșitul. Trece la Domnul în spitalul închisorii, la 12 decembrie 1960. 

                                      Protoiereu Ioan Lisnic
  

             ДАЧО (Державний Архiв Чернiвецькоi Областi), Ф. 1245, ор. 12, спр. 34, арк. 137

Biserica "Sf. Cuv. Parascheva" din Davideni, jud. Storojineț



        Extrasul ședinței de judecată, Tribunalul Militar Iași









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu