luni, 28 august 2017

Preotul Efimie Latul – condamnat la moarte prin împușcare






Preotul Efimie Latul –
condamnat la moarte prin împușcare



Preotul Efimie Latul s-a născut în anul 1891 în localitatea Ploti (Plopi), raionul Kodima, regiunea Odesa. Până în anul 1935 a slujit la biserica din satul Kociurovka, raionul Ananiev, RASS Moldovenească.
La 4 ianuarie 1935 părintele Efimie Latul a fost arestat fiind învinuit de activitate contrarevoluționară. Troika NKVD de pe lângă judecătoria supremă a RASSM, la data de 19 mai 1935 l-a condamnat la pedeapsa capitală. La doar căteva zile sentința de judecată a fost schimbată la 10 ani de lagăr și decădere din drepturile civile pe o periodă de 5 ani. Părintele a fost deportat în Siberia și încarcerat în lagărul “Siblag NKVD”, apoi transferat într-un lagăr din Orientul îndepărtat.
Fiind în detenție, părintele Efimie este învinuit din nou de activitate contrarevoluționară și la 21 februarie 1938, încarcerat în izolatorul de cercetare. Ancheta a durat până la data de 5 aprilie, când a fost judecat de către troika NKVD și condamnat la moarte prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată la 4 iunie 1938.
Părintele Efimie Latul a fost reabilitat întâi de către Prezidiumul Judecătoriei ținutului Habarovsk, la 13 septembrie 1957, apoi de către Procuratura regiunii Odesa, la 26 iunie 1995.

                                   Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu