vineri, 26 august 2016

Preotul Terentie Grecu – condamnat la moarte prin împușcare





Preotul Terentie Grecu –
condamnat la moarte prin împușcare


Extrasul protocolului nr. 118 al 
Ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa

Preotul Terentie Grecu s-a născut în anul 1876. După absolvirea Școlii spirituale, în anul 1905 a fost numit în calitate de cântăreț la Biserica “Sf. Mc. Serghie și Vah” din localitatea Alexandrovka, jud. Elisavetgrad (Ucraina).
Ultima parohie în care a slujit în calitate de preot a fost localitatea Doibani, Dubăsari, cu Biserica “Sf. Arh. Mihail”. După ce biserica din Doibani a fost închisă, părintele Terentie Grecu, împreună cu alți preoți transnistreni au fost deportați din “zona de frontieră” în or. Pervomaisk (Olviopol), Odesa. Aici părintele, pentru a se putea întreține, a fost nevoit să se angajeze paznic la o grădiniță de copii.
La 14 martie 1938 a fost arestat de către agenții organelor NKVD din regiunea Odesa, fiind învinuit de activitate contrarevuluționară. În extrasul protocolului nr. 118 al Ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa, se menționa că: “Era membru al unei organizații rebele, în Pervomaisk făcu-se legătura cu gruparea contrarevoluționară a clericilor, împreună cu care pregăteau o răscoală împotriva armatei roșii în favoarea unei intervenții străine, desfășura o activitate contrarevoluționară, defăima partidul și guvernul în favoarea unui regim fascist”. Ședința de judecată a avut loc la 23 martie 1938, fiind condamnat la moarte prin împușcare. Sentința a fost executată la doar câteva zile după judecată, la 28 martie 1938.


                                           Protoiereu Ioan Lisnic



 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu