duminică, 12 iunie 2016

Preotul Petru Hagiu (Hadji) – condamnat la ani grei de detenție și decedat înainte de eliberare





Preotul Petru Hagiu (Hadji) –
condamnat la ani grei de detenție
și decedat înainte de eliberare




Preotul Petru Hagiu s-a născut la 23 august 1908 în localitatea Dumitrești, jud. Ismail. După absolvirea Facultății de Teologie a fost hirotonit preot, la 12 decembrie 1931, fiind numit paroh al Bisericii „Sf. Parascheva” din Olănești, jud. Cetatea Albă. La 1 martie 1934 a fost transferat la Catedrala “Înălțarea Domnului” din orașul Cetatea Albă.
Pentru merite în activitatea pastorală, părintele Petru Hagiu a fost decorat în repetate rânduri cu mai multe distincții bisericești, A fost decorat cu prima distincție în anul 1934. Pe parcursul mai multor ani (1934-1936), lucrările scrise ale părintelui Petru, pregătite pentru Conferințele pastorale generale au fost menționate de către Consiliul Eparhial, secția Cultură.
În vara anului 1941, împreună cu alți preoți basarabeni, a fost nevoit să se refugieze peste Prut, fiind numit de către autoritățile bisericești la o parohie din cadrul Mitropoliei Ungro-Vlahiei. După instaurarea administrației românești în Basarabia, se reîntoarce la postul avut până la evacuare.
În perioada 15-24 septembrie 1942, în cadrul Episcopiei Cetății Albe-Ismail, s-au desfățurat Conferințe pastorale, organizate de către preoți. La aceste conferințe au luat parte P.S. Episcop Policarp, Locotenent (locțiitor) al Eparhiei Cetății Albe-Ismail (1941-1944), preoții referenți cât și preoții Cercurilor pastorale. Lucrarea părintelui Petru Hagiu, “Ce ne spun mormintele. Necesitatea îngrijirii lor”, a fost menționată, fiind recomandată pentru a fi publicată în Buletinul eparhial. O perioadă scurtă de timp a îndeplinit funcția de protopop al Cetății Albe.
A fost nevoit  din nou să se refugieze peste Prut, în primăvara anului 1944, fiind numit slujitor la biserica “Popa Soare” din București. La 26 noiembrie 1949, părintele Petru Hagiu a fost arestat. Era învinuit de uneltire contra ordinii sociale și a fost judecat la 12 ani de detenție. Trece la Domnul la 5 septembrie 1961, cu o lună înainte de eliberare, în penitenciarul din Botoșani.


                                     Protoiereu Ioan Lisnic














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu