joi, 5 mai 2016

Preotul Ioan Madan – arestat și judecat la ani grei de temniță






Preotul Ioan Madan –
arestat și judecat la ani grei de temniță




Preotul Ioan Madan, născut la 18 iunie 1878 în satul Trușeni, jud. Chișinău, a urmat cursurile Școlii Spirituale și a Seminarului Teologic din Chișinău. După absolvire, a fost cântăreț la Biserica Sf. Arh. Mihail” din satul natal, apoi a activat în calitate de învățător popular, iar în perioada 1899-1906, a fost educator la gimnaziul din Chișinău. În anul 1906 a fost angajat în calitate de gardian principal în târgul Cimișlia, jud. Bender, iar în 1914 a fost mobilizat în armată. În timpul serviciului militar a slujit în calitate de ajutător al Șefului Consistoriului Duhovnicesc din Chișinău.
A fost hirotonit preot în anul 1919 și numit paroh al Bisericii Sf. Dimitrie” din Mereșeni (com. Hâncești), jud. Chișinău, unde și-a început activitatea pastorală la 1 iulie 1919. În această parohie părintele Ioan Madan a fost păstor duhovnicesc până în 1944, după care a slujit o perioadă de timp la una dintre bisericile din Chișinău, iar la 8 august 1945 a fost numit de către autoritățile eparhiale în funcția de protopop și paroh la Biserica Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din orașul Kotovski (Hâncești), r-nul Kotovski.
În luna martie a anului 1946, părintele Ioan Madan a fost arestat, fiind învinuit de colaborare cu jandarmeria română,  pe care ar fi informat-o în iunie 1944 despre locul aflării unui grup de partizani, care se ascundeau în pădurea de lângă satul Mereșeni. În urma anchetei, Ministerul Securității Statului (МГБ) a stabilit că preotul Madan „ a fost agent al Siguranței, infiltrat în teritoriul RSS Moldovenești în scop de spionaj”. Părintele Ioan Mdan  a fost condamnat la ani grei de detenție în lagărele sovietice, de unde nu s-a mai întors.



                      Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu