miercuri, 16 martie 2016

Preotul Leonid Antonovici – judecat pentru propagandă antisovietică





Preotul Leonid Antonovici –
judecat pentru propagandă antisovietică


Biserica din Sturzești, jud. Bălți

S-a născut în anul 1912 fiind originar din s. Sturzești, jud. Bălți. După absolvirea studiilor Facultății de Teologie a fost hirotonit preot. O perioadă de timp a fost paroh al Bisericii ”Sf. Arh. Mihail„ din Rucșin, jud. Hotin. Localitatea Rucșin fiind la o depărtare de 3 km de Hotin, la data de 29 martie 1936, a participat la slujba arhierească săvârșită în catedrala orașului de către P.S. Episcop Tit al Hotinului (1935-1940). La sfârșitul Sf. Liturghii, părintele Leonid Antonovici a ținut o predică, vorbind despre adevărata biserică ortodoxă.
În anul 1939 a fost transferat la Biserica ”Sf. Nicolae„ din Iabloana (Glodeni), jud. Bălți, unde a slujit fără întrerupere până la 16 noiembrie 1945. A continuat activitatea pastorală și în perioada primului an de ocupație sovietică (1940-1941), fiind supus la diferite încercări de cei fără de Dumnezeu. Era silit să părăsească casa parohială, i-a fost cofiscat pământul și obligat să lucreze la șosea cărând nisip, piatră și pământ timp de 20  zile. Din cauza lipsei de preoți, părintelui Leonid îi revenea sarcina să suplinească și alte parohii, lucru pentru care a fost obligat de către autorități să plătească un impozit exagerat de mare. În zilele de slujbă biserica din Iabloana era inundată de credincioșii localnici și cei veniți din satele vecine. „În lacrimile parohienilor și a slujitorului – mărturisea părintele Leonid – erau amestecate toate: durere, bucurie, rugaciune, frică de a nu se răpi și această ultimă mângâiere, căci biserica era stâlpul de nădejde al întregii lumi supusă teroarei bolșevice”. Predica regulat, deși era avertizat de către autorități să nu facă acest lucru. ”Pot să mărturisesc- scria părintele Leonid - că cuvintele predicate curgeau odată cu lacrimile, căci atunci nu vorbea știința, nici licența, ci însuși duhul Domnului. Icoanele se făceau vii, luau parte cu noi  la rugăciune, le simțeam ochii lor divini cum pătrund în inimă și ne întăresc”.
La 6 mai 1941, părintele Leonid Antonovici a fost arestat de către „miliția” din Glodeni, fiind învinuit de activitatea sa pastorală. În drum spre Glodeni a fost batjocorit, fiind silit să fie și vizitiul grupului de milițieni. La insistențele credincioșilor părintele a fost eliberat.
După eliberarea Basarabiei, multe biserici pentru a fi redeschise, aveau nevoie de reparații capitale. La Sturzești, satul de baștină a părintelui Leonid, după o reparație capitală, biserica a fost sfințită și redeschisă la 21 noiembrie 1943. Slujba de sfințire a fost oficiată de către un sobor de preoți în frunte cu P.S. Partenie, Episcopul Armatei Române, Locotenent (locțiitor) al Eparhiei de Hotin (1941-1944). Printre preoții slujitori la această sfințire era și părintele Leonid.
La sfârșitul anului 1945, părintele Leonid Antonovici a fost arestat de către agenții Ministerului Securității de Stat (MГБ) din RSSM, fiind învinuit de propagandă antisovietică. A fost judecat în 1946 la 20 ani de lagăr, de unde nu s-a mai întors. 


                               Protoiereu Ioan Lisnic








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu