vineri, 18 martie 2016

Preotul Antonie Ștefârță – arestat pentru activitate pastorală





Preotul Antonie Ștefârță –
arestat pentru activitate pastorală



S-a născut la 14 martie 1902. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1926, a fost hirotonit preot și numit la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din        Poiana Cunicii, jud. Soroca. În ziua sărbătoririi Sf. Paști din anul 1930 părintele Antonie a fost gratificat cu distincția bisericească bedernița.
La 20 iunie 1930, P.S.Visarion al Hotinului (1923-1935), împreună cu consilierii eparhiali a cercetat canonic parohia Poiana Cunicii. Iată și unele impresii ale vizitatorilor: „Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, e veche, are nevoie de reparație  exterioară și interioară, în care privință preotul Antonin Ștefârță a făcut demersurile necesare. Curtea bisericii, bine împrejmuită și întreținută curat. Alături de biserică se află terenul pentru casa parohială, care lipsește în această parohie, din care pricină parohul mult îndură, înghemuindu-se într-o cameră, închiriată în locul băncii populare din localitate, amenințat însă și de aici să fie evacuat. Toate sforțările din parte părintelui paroh până acum n-au dat rezultatul dorit și problema casei parohiale rămâne nerezolvată”. Problema locuinței preotului paroh a fost soluționată odată cu construcția casei parohiale. Pe parcursul anului 1934, biserica din Poiana Cunicii a fost reparată capital, lucrările de reparație erau estimate la suma de 178.013 lei. La 1 februarie 1938 a fost transferat la Biserica „Sf. Treime” din Grimăncăuți, jud. Hotin.
În perioada primului an de ocupație sovietică (1940 – 1941), din cauza lipsei de preoți, părintele Antonie Ștefârță a suplinit mai multe parohii. Stabilindu-se la Briceni, săvârșea slujbe religioase în zile de duminică și la sărbători în bisericile din împrejurime. La îndemnul autorităților de a se lepăda de preoție, părintele le răspundea cu tărie cum că „jurământul dat la hirotonie trebuie păstrat până la mormânt cu cea mai mare sfințenie”. Deseori era batjocorit de cei fără de Dumnezeu. Pentru a achita impozitul impus a vândut până și covoarele din locuința sa. A avut curajul să săvârșească și parastase pentru Eroii Neamului. Astfel, la 23 mai 1941, cu o duminică înainte de Înălțarea Domnului a săvârșit rugăciuni de pomenire în satul Tabani, citind și lista ostașilor căzuți în Primul Război Mondial. Înainte de retragerea trupelor sovietice a fost prevenit de câțiva buni creștini ca să nu se întoarcă la locuința sa. Pentru a scăpa de arestare a petrecut câteva nopți în cimitir și în podul casei unei rude.
După eliberarea Basarabiei, la cererea cucerniciei sale, a fost înscris în lista preoților misionari pentru Misiunea Ortodoxă din Transnistria. Pentru merite în activitatea misionară și pastorală  desfășurată în parohiile din Transnistria a fost numit în funcția de subprotopop al raionului Iarâșev-Moghilău. În vara anului 1943, părintelui Antonie i-au fost aduse mulțumiri publice și binecuvântări arhierești pentru donația a 120 crucilițe cu panglice elevilor Gimnaziului „Ieremia Movilă” din orașul Moghilău.
Odată cu reinstaurarea puterii sovietice, părintele Antonie Ștefârță a fost supus represiunilor. A fost arestat și judecat. Despre viața lui de mai departe nu se cunoaște nimic. 


                                Protoiereu Ioan Lisnic









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu