sâmbătă, 6 februarie 2016

Preoții Pavel Ciachir, Mihail Ghilea și Nicanor Maleschii – martirizați în timpul persecuțiilor sovietice






Preoții Pavel Ciachir, Mihail Ghilea și Nicanor Maleschii –
martirizați în timpul persecuțiilor sovietice


 

Biserica din Unțești, Ungheni

Ciachir, Pavel, preot în parohia Enăchești (Enichioi), jud. Cahul. S-a născut la 15 ianuarie 1913. Avea studiile Seminarului Teologic din Ismail și a Facultății de Teologie din Chișinău. După absolvirea Seminarului Teologic a fost numit cântăreț la Biserica Sf. Nicolae din Turlachi, suburbia orașului Cetatea Albă, cu începere de la 1 octombrie 1932. A fost hirotonit preot în anul 1938 și numit paroh la Biserica Sf. Nicolae din Enăchești, jud. Cahul, păstorind credincioșii din această parohie până în vara anului 1941.
La retragerea trupelor sovietice din Basarabia, părintele Pavel Ciachir a fost arestat și omorât de către autoritățile comuniste.

Ghilea, Mihail, preot în parohia Unțești (oficiul Ungheni), jud. Bălți. S-a născut la 11 ianuarie 1890. După absolvirea Școlii de cântăreți a fost numit la Biserica Nașterea Maicii Domnului din Nagoreni, jud. Hotin, cu începere de la 15 mai 1918. În anul 1940 era preot la Biserica cu hramul Toți Sfinții din Unțești, jud. Bălți.
În primul an de ocupație sovietică (1940-1941), părintele Mihail Ghilea a fost arestat de către agenții organelor NKVD – iste, fiind învinuit că ar fi fost ”agent al Serviciului de spionaj român„. A fost exilat în regiunea Barnaul unde a fost judecat în 1942, aplicându-i-se pedeapsa capitală.
 Maleschii, Nicanor, preot în parohia Palanca, jud. Cetatea Albă. S-a născut la 18 februarie 1905. După absolvirea Seminarului Teologic a fost hirotonit preot și numit paroh al Bisericii Nașterea Maicii Domnului din com. Palanca, jud. Cetatea Albă cu începere de la 25 septembrie 1927.
La retragerea trupelor românești din Basarabia, părintele Nicanor Maleschii se afla la Cetatea Albă. A fost împușcat în stradă, de către evreii comuniști Zukermann și Burmann, în ziua de 28 iunie 1940.
        

                                     Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu