miercuri, 5 august 2015

Preotul Nicolae Gherbanovschi – arestat ca ”element social periculos”






                Preotul Nicolae Gherbanovschi–                   arestat ca ”element social periculos”

 




S-a născut la 6 decembrie 1876 în familia  preotului Gheorghe Gherbanovschi din parohia Seliștea, jud. Hotin. După absolvirea Seminarului Teologic din Chișinău, a fost hirotonit preot și numit paroh la Biserica Sf. Anastasie din Neporotova , jud. Hotin, cu începere de la 3 septembrie 1901. În anul 1912, conform cererii preoților Gheorghe și Nicolae Gherbanovschi, aprobată de către autoritățile bisericești, fac schimb de parohii. Părintele Gheorghe a slujit la Biserica din Neporotova până când trece la Domnul în anul 1922, la vârsta de 79 de ani.
Biserica din parohia Seliștea cu hramul Acoperimântul Maicii Domnului era permanenet întreținută în ordine. Părintele paroh Nicolae Gherbanovschi desfășura o activitate pastoral-misisonară, atât în parohie cât și în cadrul cercurilor pastorale fiind și duhovnic al protoieriei cercului IV Hotin. Datorită insistenței preotului paroh, consiliul parohial de la Biserica  din Seliștea, prin hotărârea consiliului parohial din 7 februarie 1940, primesc un ajutor financiar pentru reparația bisericii.
După instaurarea puterii sovietice, la 28 mai 1941, părintele Nicolae Gherbanovschi a fost arestat de către agenții securității raionale din Chelmenți ca ”element social periculos”, conform art. 54-13 CP RSSU. Moare în detenție, la 5 septembrie 1941, fără să mai ajungă la judecată. Părintele Nicolae a fost reabilitat de Procuratura Regiunii Cernăuți la 27 octombrie 1989.
                                      
                                 Protoiereu Ioan Lisnic






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu