sâmbătă, 4 aprilie 2015

DUMINICA A VI-A DIN POSTUL MARE.INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM





DUMINICA A VI-A DIN POSTUL MARE.
INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM


Această duminică este numită şi Duminica Floriilor, având ca argument întâmpinarea Domnului cu crenguţe de smochin.
Această sărbătoare a fost prevestită de prooroci cu mulţi ani înainte: „Bucură-te foarte fiica Sionului, veseleşte-te, fiica Ierusalimului, că iată împăratul tău vine la tine, drept şi biruitor, smerit şi călare şezând pe mânzul asinei” (Zaharia 9, 9). Această proorocire se referea, la Mesia, vine pentru a intra în Ierusalim ca să se împlinească legea, căci „a venit ceasul ca să fie mărit Fiul Omului” (Ioan 2, 1, 3).
Venirea în Ierusalim era prilejuită de sărbătoarea Paştilor la evrei. Iar împreună cu toată lumea din Betania vine şi Iisus urmat de ucenici. Şi pentru ca să se „împlinească” proorocirile intră în Ierusalim pe mânzul asinei, animal care simbolizează blândeţea şi pacea. Cunoscându-i minunile săvârşite întreg poporul îl întâmpină ca pe un împărat. Unii aşterneau hainele în calea Lui, alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe drum. Iar alţii, luând ramuri de finic, ieşeau în întâmpinarea Lui strigând: „Osana, bine cuvântat este Cel ce vine în numele Domnului, împăratul lui Israel!”.
Altfel era primit Mântuitorul de către arhierei şi cărturari, fiind plini de invidie ziceau: „Ce facem pentru că Omul Acesta face multe minuni? Dacă-l lăsăm aşa toţi vor crede în El şi vor veni romanii şi ne vor lua şi ţara şi neamul” (Ioan 11, 47-48). Şi „din ziua aceea, au decis ca să-1 ucidă” (Ioan 11, 53). Intrarea lui Iisus în Ierusalim – este intrarea în săptămâna patimilor Sale. Vine, ca să pătimească, de bunăvoie şi să primească moartea pe cruce pentru mântuirea întregului neam pământesc.


                       Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu