duminică, 22 martie 2015

Dacă omul acceptă soarta, devine iresponsabil de faptele sale





Dacă omul acceptă soarta,
devine iresponsabil de faptele sale



  Adesea îi auzim pe unii creștini că cineva n-ar  fi avut noroc sau că așa i-a fost soarta. Dar trebuie să știm că bunătățile și răutățile noastre se mișcă după a noastră voință și numai în religia păgână a romanilor  era zeița neamului numită  Fortuna care socotea că le aduce noroc. Vorbind despre soartă sau destin dacă omul acceptă învățătura greșită, el nu mai este responsabil pentru  faptele sale, își formează o concepție că așa i-a fost destinat, independent de voința sa. Bineînțeles Creatorul nostru  îi este cunoscut dinainte ce se petrece  cu fiecare dintre noi, dar nu hotărăște ce se va întâmpla.
  Altă superstiție  este împărțirea zilelor săptămânii în zile bune sau favorabile și zile  rele sau nefavorabile, sau chiar periculoase. Spre exemplu, ziua cea dintâi a săptămânii, adică luni, este socotită zi grea și dacă cineva dă lunea bani sau altceva – toată săptămâna va avea cheltuieli: ziua de marți o consideră ca o zi dificilă și o zi favorabilă pentru accidente, nici un lucru nu încep în acea zi .
   Să ne aducem aminte că toate zilele facerii au fost binecuvântate de Ziditorul,  El nu a făcut zile grele  și nu numai că fiecare zi a sfințit-o cu a Sa binecuvântare, dar și după săvârșirea fiecărei a zis că toate sunt bune ( Facerea 1,31). Este adevărat însă că Dumnezeu, Cel ce a făcut lumea și a cuvântat  că toate cele făcute sunt bune, trimite  uneori asupra noastră pedeapsa pentru păcatele noastre, și zilele rele. Dar nevoile ce cad uneori asupra noastră  nu întotdeauna se întâmplă să cadă în anumite zile ale săptămânii.


                              Protoiereu Ioan Lisnic







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu