miercuri, 8 octombrie 2014

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu



Sfântul  Apostol  și Evanghelist Ioan,
Cuvântătorul de Dumnezeu




Este unul din cei doi “fii ai tunetului” după cum îi numește Iisus Hristos pe cei doi frați, Iacob și Ioan, fii lui Zevedei

        Înainte de a deveni ucenic al lui Iisus, Sf. Ap. și Evanghelist Ioan a fost ucenicul Sf. Ioan Botezătorul, împreună cu Andrei, fratele lui Simon Petru (Ioan 1, 35-41). Împreună cu fratele său mai mare, Ioacob, cu Petru și cu Andrei, fiind chemați de Iisus și aleși apostoli (Matei 4, 21). A făcut parte din grupul Sf. Apostoli care au fost de față la învierea fiicei lui Iair (Marcu 5, 37), la Schimbarea la Față a Domnului (Matei 27, 1-13) și la rugăciunea Domnului în grădina Ghetsimani (Matei 26, 37).
        Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, ca și fratele său Sf. Apostol Iacob, era stăpânit de un zel aprins pentru Iisus. Din cauza aceasta, Domnul i-a numit “fii ai tunetului” (Marcu 3, 17). Stăpânit de acest temperament aprins, numai el și Petru L-au însoțit pe Iisus până la curtea arhiereului Caiafa (Ioan 18, 15-16); iar după ce Petru s-a lepădat de Iisus în curtea arhiereului, numai Sf. Evanghelist Ioan a mers după Iisus, însoțit de Sf. femei, până în locul răstignirii (Ioan 19, 25-26). Vazându-l stând lângă cruce cu Maica Domnului, Iisus i-a zis: “Iată mama ta. Și din ceasul acela el a luat-o în casa sa” (Ioan 19, 27).
        Tot Sf. Ap. și Evanghelist Ioan este cel dintâi dintre Sf. Apostoli care ajunge în dimineața Învierii la mormântul aflat gol (Ioan 20, 2-8) și este primul care îl recunoaște pe Iisus, când s-a arătat după Înviere pe țărmul Ghenizaretului și a avut loc pescuirea minunată (Ioan 21, 6-8).
        În cartea Faptelor Apostolilor aflăm că Sf. Ap. și Evanghelist Ioan a rămas cu ceilalți Sf. Apostoli, cu Maica Domnului și cu Sf. femei în Ierusalim, după Înălțarea Domnului (Fapte 1, 13-14), fiind de față la alegerea apostolului Matia în locul lui Iuda vânzătorul (Fapte 1, 26) și la Pogorârea Sf. Duh  (Fapte 2, 1-4).  Împreună cu Sf. Apostoli a fost de mai multe ori închis și judecat, dar „de teama mulțimilor” au fost eliberați de către autorități.
După adormirea Maicii Domnului Sf. Ap. și Evanghelist Ioan a mers la Efes în călătorie misionară. Din porunca împăratului Domițian (81-96) a fost exilat pe insula Patmos din Marea Egee, unde are o revelație despre vremurile din urmă ale omenirii cuprinsă în cartea Apocalipsei. Prin revelația dumnezeiască scrie una din cele patru Evanghelii Sobornicești. După moartea lui Domițian, potrivit tradiției, se întoarce la Efes unde hirotonește episcopi și preoți. Moare la adânci bătrânețe în timpul împăratului Traian (98-117).
        Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan în zilele de 8 mai și 26 septembrie.


                                                  Protoiereu Ioan Lisnic





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu