luni, 13 octombrie 2014

Acoperemântul Macii Domnului



Acoperemântul  Macii Domnului

   Sf. Fecioară s-a arătat în toată mărirea ei
 cerească ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor

Sărbătoarea Acoperemântului se prăznuește în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din Cartierul Vlahernelor în Constantinopol, pe timpul Împăratului Leon Înțeleptul (886-911).

În timpul acela, asupra grecilor au năvălit  saracinii, care erau de credință musulmană și urau foarte  mult pe creștini,distrugeau localitățile ocupate de ei, iar pe localnici îi transformau în sclavi. Ajungând până aproape de zidurile capitalei, grecii, fiind cuprinși de spaimă, slabi în forță armată dar puternici în credință și nădejdea în Dumnezeu se adunau în biserici ca să se roage pentru a scăpa de acest dușman crunt. Se spune că la o slujbă duminicală de priveghere în biserica Vlahernei din Constantinopol, fiind adunați mulți credincioși, în frunte cu Împăratul Leon, pe la ora patru dimineață Sf. Andrei împreună cu ucenicul său fericitul Epifanie, și-au ridicat ochii în sus și au văzut pe Născătoarea de Dumnezeu înconjurată de îngeri și de cete de sfinți. Însoțită de Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Apostol și Evanghelist Ioan, Prea Sfânta Fecioară, cu lacrimi în ochi, stând în genunchi se ruga pentru creștini. Apoi, luându-și acoperemântul său de pe cap, l-a întins asupra creștinilor care se rugau în biserica apărându-i astfel de vrăjmașii  cei văzuți și nevăzuți.
Dimineață tot orașul a aflat despre această vedenie și oamenii s-au însuflețit, auzind că însăși  Maica Domnului se roagă pentru ei, și au pornit la luptă. Astfel dușmanii au fost izgoniți, iar locuitorii Constantinopolului și-au dat seama că au obținut victorie prin putere dumnezeească, prin ocrotirea și mijlocirea Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu.
Cu ale ei preaputernice și bineprimite rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților Tăi, Dumnezeule, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.
                                        

                                          Protoiereu Ioan Lisnic









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu